hits

Photoshoot i Haithabu

 • 18.08.2017 - 22:46

Det var så utrolig pent i Hedeby, så vi måtte jo selvfølgelig ta litt bilder.
Her er noen bilder av meg og Astrid fra 2015!


 

Sjøfruene på Borre

 • 13.07.2016 - 14:54

Bilder tatt av Line Rogstad Wikan og meg.Photoshoot i Romania

 • 24.10.2015 - 12:44

Vikingsesongen er på hell, og jeg har allerede lyst til å dra på marked igjen. Det hjelper litt å se på bilder fra sommeren, men det gjør også at jeg vil enda mer til sommer og marked. Mens vi venter på neste sesong kan dere få se noen bilder fra photoshooten vi hadde i Romania, for vi måtte jo selvfølgelig ha en photoshoot på fortet i Romania. Det er Signe Karmhus som er fotograf.Jeg har lenge hatt planer om å sy en ermeløs kjole, og da vi skulle til Romania ble det raskt sydd en for det var meldt varmt vær og mye sol. Kjole uten ermer ble det, men sol og varme ble det lite av. Det var vel en dag med skikkelig varmt vær, og da var det utrolig deilig å ha på seg en slik kjole. Det var flere som hadde sydd seg en ermeløs kjole (eller skjorte), så kanskje ermeløs serk under selekjole blir det den nye moten til neste sesong?

Så, hva burde neste jeg skal lage, tro? Jeg tar gjerne imot forslag.
 

En haug med tekstiler - hva skal de brukes til?

 • 09.01.2015 - 20:58

Jeg trenger deres hjelp! Jeg har masse tekstiler liggende, og jeg vet ikke helt hva de forskjellige skal brukes til.

De tre nederste tekstilene på bildet, er ullstoff. Det nederste er en litt grov råvev, mens de andre to er litt finere og mykere. Av disse tenkte jeg å lage en ny jakke, ullkjole med ermer, en skjorte, en bukse... eller noe i de retninger. Kanskje en bukse av det nederste? De tre tekstilene er ganske mange meter med stoff til sammen, så det kan hende det blir nok til mer enn to ting. Jeg trenger ideer til farger, så jeg blir veldig glad om dere har noen ideer til hva som passer til det jeg allerede har. Disse bør vel plantefarges før de blir til noe.

Det femte tekstilet fra bunnen fra bunnen skal bli en ny selekjole (jeg holder på med den as we speak). Det kommer forhåpentligvis ett innlegg om denne litt senere.

Linstoffene blir nok etterhvert, eller har allerede blitt til, serker. Det trengs det mye av på varme sommerdager på marked. Det øverste blå tekstilet er faktisk en hette, men det blå under, det lurer jeg fælt på hva skal bli. Det blir kanskje en finere selekjole? I tillegg til tekstilene dere ser på bildet så har jeg noe brunt ullstoff. Dette tror jeg skal bli til en kjole med ermer. Det er så praktisk med ullkjoler med ermer i en mørk farge.

Hva tror dere? Hva syns dere? Om dere har noen ideer, kilder, artikler, mønstre eller inspirasjonsbilder, eller annet, send det gjerne til meg.

På forhånd, tusen takk <3

 

Nye sko, basert på funn fra York

 • 27.06.2014 - 20:30


Jeg har lenge hatt behov for nye sko. Da de jeg har hatt til nå omtrent går i oppløsning bare jeg ser på dem, ja, da var det virkelig på høy tid å skaffe seg nye sko. Under Trondheim vikingmarked var jeg egentlig ikke på utkikk, men da jeg den siste dagen plutselig fikk øye på ett par fine, små skinnsko, så måtte jeg jo prøve dem, sånn i tilfelle de skulle passe. Og det gjorde de. Han som hadde laget dem var ikke selv på markedet. Det visste seg å være ett funn fra York, og det er interessant.


Bildet og informasjon er hentet fra www.yorkmuseumstrust.org.uk og www.historyofyork.org.uk.

Slik ser originalskoen ut. Den/de ble funnet i Coney Street i York, og ble antageligvis laget mellom år 866 og år 1066. York Museums Trust kategoriserer dem som "Anglo-Scandinavian" - altså anglo-skandinavisk. Det vil si den perioden i Yorks historie mellom Erik Blodøks død i 954 og normannernes invasjon i 1068. I denne perioden ble York styrt av en engelsk konge, men var fortsatt sterkt påvirket av den kulturen som vikingene hadde tatt med seg over sjøen.


Jeg syns mine sko er ganske lik originalen. Selvfølgelig er det en del småting som er annerledes. Blant annet er flappen litt større og rundere i formen på min, og sømmen over vristen er litt lengre ned på vristen enn på den originale, og så er hempen på siden, hvor man putter inn lærknuten, lengre på den originale. Disse små forskjelligene gjør meg ingenting, for skoen er gjenkjennbar og så lik som kan sies å være "innafor". Dessuten "lyver" bildene litt. De er mer like i virkeligheten.


Nærbilde av det de på engelsk kaller en "toggle" - og det jeg velger å kalle en lærknute.

Da jeg kjøpte skoene satt denne lærknuten motsatt vei i forhold til slik som du ser på bildet over (den biten som stikker ut under flappen, var på oversiden av flappen). Jeg følte at den satt litt dårlig da jeg gikk med dem. Det vil si, den løsnet lett når jeg gikk. Jeg tenkte ikke noe over dette før jeg begynte å se på bilder av den originale skoen. Da oppdaget jeg at den rett og slett var satt i feil vei. Jeg snudde den, og da føles det som om den sitter bedre fast i skoen.Så fornøyd da...


 

Cathrine + meg = photoshoot i Djupvika.

 • 23.06.2014 - 22:42

Jeg og Cathrine hadde en liten photoshoot i Djupvika. Cathrine hadde akkurat fått gjort ferdig de nye klærne sine, som forøvrig ble kjempefine! Vakre, vakre kvinne! 

Vinterkledd viking

 • 17.02.2014 - 13:23
 

Fotografering i skogen

 • 11.02.2013 - 22:13


Brit Elin, Marthe, Elise og jeg dro en tur ute i Bymarka for å ta litt bilder i det utrolig fine lyset. Bakgrunnen for det hele var egentlig at vi trenger bilder av oss selv i vikingklær... Det var visst mangelvare, selv om en ikke skulle tro det.

NB! Mange bilder av meg selv...


Location - midt i skiløypa i Bymarka.Skålspennene på snei, men snupp fordi.
Myspace-bilde er obligatorisk.


 

Ny jakke i ull

 • 26.10.2012 - 17:59


Jeg har kjøpt meg en ny jakke i ull. Det er Brit Elin som har sydd den. Jakken er jo selvfølgelig aller finest når jeg har den på, men det er veldig vanskelig å ta fine bilder av den når den er på fotografen, så dere får til dags dato nøye dere med disse bildene av jakken.
(Beklager kleshengeren, men det var eneste måte å få den til å holde seg oppe...) 


Jakken har stor vidde så stoffet faller veldig fint når den er på.Syns vevingen og fargene i stoffet er kjempefint.

 Detaljebilder av sømmene. 


 
Jakken er kantet med fint råsilke nederst på ermene og i halsen.Utringningen i halsen er kjempepen. Jakken skal sitte utenpå en selekjole, og skålspenner og eventuelle perlekjeder skal være på utsiden av jakken.

For å lukke jakken bruker jeg en treflikket spenne i bronse. Slike type spenner er ganske vanlige funn fra vikingtid. Originalen som spenna mi er laget etter er funnet i Norge og dekorasjonene på spenna er i såkalt borrestil. Jeg har den kjøpt hos Viking Kristall (http://www.vikingkristall.com/)


 

Ny selekjole

 • 28.04.2012 - 12:40

Endelig har jeg begynt på et nytt plagg. Egentlig burde jeg sy klær til min samboer som enda ikke har noen ferdige plagg, men atter en gang ble det klær til meg. Denne gangen en ny selekjole. Stoffet er okerfarget, og kjøpt hos Skaar tekstil. Jeg satt i to dager og funderte på hva slags mønster jeg skulle gå ut i fra. Til slutt fant jeg ut at jeg ville ta utgangspunkt i Ingrid Galadriels selekjole  (http://vikingsnitt.blogg.no/1330194773_ny_selekjole_og_serk.html)  som er inspirert av Hedebyfunnet og  broderingene fra Osebergfunnet. Selekjolen består av tre deler; et framstykke og to bakstykker. Den er litt lengre bak enn foran og er formsydd.
Syns oker er en veldig fin farge, og så passer den fint med perlene og skålspennene mine. Skålspennene fikk jeg av høvdingen vår, Ingrid Galadriel, på forrige marked.Og sånn ble det ferdigeresultatet 


 

Tekstiler fra Skaar tekstil

 • 24.04.2012 - 21:33

Endelig er pakken kommet!

Den lyseste okerfargen skal bli selekjole til meg, mens den mørke okerfargen og den olivengrønne skal bli skjorte til Øyvind. Den grårosa skal Skjold, en venn av meg, ha. 

Tonje Årolilja Rogersdatter

VelkommenHi and welcome to my blog! My name is Tonje and I am a viking reenactor. In other words, I try to recreate the viking age as close and correct as possible. I make my own historical garments. I convey the daily life of the Viking age together with my viking group, Trondheim vikinglag. We travel all around Europe and visit viking markets. We show cooking and handcraft correct for the viking age period. If you are interested in history, archeology, handcraft of any sorts of food - this is the blog for you! Please feel free to contact me if you have any questions or if you just want to say hi.

Blogg.no reklame

Søk i bloggen

Kategorier

Arkiv

Bloggdesign