hits

Nålebinding, finsk sting

  • 26.12.2015 - 14:04

Hei igjen! Det er atter en gang blitt lenge siden forrige innlegg, men her kommer altså ett om nålebinding.

Nå har det jo blitt vinter og det er mer enn på tide å komme i gang med neste sesongs forberedelser. Jeg har ikke ork til å begynne med noe stort prosjekt akkurat nå og derfor tenkte jeg at nålebinding var tingen. Jeg har egentlig aldri blitt noen superflink nålebinder, men jeg har da fått til noe (noen pulsvarmere, et påbegynt sjal, ett par-tre sokker og et par rare og litt politisk ukorrekte votter). Nå har jeg imidlertid blitt lei av det stinget jeg alltid ender opp med å bruke. Jeg har funnet ut at det er det som kalles Mammen-stinget. Om man skal lage sokker eller votter blir det ikke så tett som jeg skulle ønsket. Selvfølgelig har dette litt med typen garn man bruker å gjøre også, men nå snakker jeg sånn generelt.

Jeg bestemte meg tidligere i høst for at jeg ville lære meg ett nytt og bedre sting. Med nytt mener jeg for meg nytt, men i historisk sammenheng gammelt sting. Med bedre mener jeg ett sting som gjør produktet tykker og maskene/stingene tettere. Jeg ville lære meg ett sting som er basert på funn fra vikingtid, som gjør produktet tett og godt og som er forholdsvis enkelt å lære.

For en god stund siden fant jeg en flott, finsk dame som heter Sanna-Mari Pihlajapiha (Neulakintaat) på YouTube som viser hvordan man nålebinder. Hun viser hvordan man nålebinder med forskjellige typer sting, blant annet hvordan man nålebinder med ett finsk sting. Damen har også en hjemmeside som du kan se her. Her beskriver hun mange forskjellige typer sting, som hun har delt opp i tre kategorier (de finske typene, de russiske typene og såkalte vridde sting). Hvert sting er flott beskrevet og med henvisning til videoer. Jeg har alltid likt finsk og russisk nålebinding så jeg bestemte meg for et finsk sting, såkalt F2 2+2, eller UUOO/UUOOO. Her kan du se hvordan hun gjør stinget.

Her er noen bilder av hvordan jeg gjør. Beklager dårlige bilder, men jeg var nødt til å ta bilder med mobilen min.


Det blir ett veldig fint og tett mønster.


Jeg har to løkker rundt tommelen.


Jeg tar en ny løkke og så en gammel foran, deretter to gamle bak.


Litt om nålebinding
Nålebinding er en gammel håndverksteknikk hvor man bruker en nål og ofte tommelen som redskaper. Denne teknikken ble og blir brukt over store deler av verden. Et av de eldste funnene man vet om er fra en grotte i Israel, datert til rundt 6500 før Kristus (om jeg ikke tar helt feil). Det har også blitt funnet rester etter nålebinding i Egypt, Kina, i Sør-Amerika og selvfølgelig i Europa. Det er funnet votter blant annet på Island og i Norge, og det er funnet rester etter nålebinding blant annet i København og i Mammen i Danmark, York i England og Eura i Finland. I en kvinnegrav i Eura fant man et par votter nålebundet i rødt, blått og gult garn. Dette er det eldste funnet av nålebindingsfragment i Finland. I følge Krista Vajantos master-oppgave om funnet ser det ut til at vottene er nålebundet med stinget kalt 2+2 eller UUOO/UUOOO. Krista Vajantos master-oppgave kan du lese/se her. Dessverre er den på finsk, men bildene er fine og man kan jo forstå noe.

Det er altså dette stinget fra Eura-funnet jeg har begynt å nålebinde med nå. Og nå som jeg har begynt med et funn fra Eura så kunne det kanskje vært gøy å lage noe mer. Klærne er jo ganske spesielle og annerledes. Vi får se hva som blir neste prosjekt. Akkurat nå står det ellers litt stille på prosjektfronten.
Følg med!

Tolkning av Mammen-broderi II

  • 16.04.2014 - 17:07

Jeg begynte på ett nytt broderi for noen måneder siden. I forbindelse med det forrige broderiet jeg startet på (http://tonjerogersdatter.blogg.no/1366036381_tolkning_av_broderi_f.html) så gjorde jeg litt research på broderiene som ble funnet i Mammen-graven. Jeg fikk jo selvfølgelig lyst til å prøve meg på noen av de andre broderiene som ble funnet. De er jo så fine.

Denne gangen valgte jeg farger litt fritt i forhold til funnet. Som jeg har skjønt det ut i fra litt lesning, så var det brodert på farget stoff, antageligvis litt mørkt stoff, og det var en del lyse farger, spesielt i "omrisset" av broderinga, altså det som blir nærmest selve stoffet. Dette gikk jo ikke da jeg valgte hvitt stoff å brodere på.


Jeg valgte å brodere de små ansiktene blå, slik det virker å ha vært på originalen. Det nevnes nyanser i rødt, blått og gul så jeg valgte å bruke disse fargene siden de er så flotte sammen. 


Jeg er enda litt usikker på om jeg skal beholde det slik, eller om jeg skal fylle inn hele broderiet med farge.
Hva syns du? Og hvilken farge skal hendene få?

 

Linpose med broderi

  • 04.02.2014 - 18:27

Det har gått en stund siden forrige post, men det betyr ikke at det ikke har skjedd noe på denne fronten.


Linpose med broderi
I sommer laget jeg en linpose som jeg broderte med et lite og enkelt broderi. Jeg valgte å brodere inn en teksten "Tonje gerði mik, Årolilja á mik" eller "Tonje lagde meg, Årolilja eier meg" (og legg merke til skrivefeilen...) på moderne norsk. Inspirasjoen kommer fra innskrifter funnet på runepinner i for eksempel bygrunnen i Trondheim og i Bergen. Eksempler på sånne typer runeinnskrifter er slik som på runepinnen (gjenstandsnummer N 293), funnet på Bryggen i Bergen: "Þórir á mik..." ("Tore eier meg") eller slik som på runepinnen (gjenstandsnummer N 675), funnet i Nordre Søstergården på Bryggen i Bergen: "Einarr á mik" ("Einar eier meg"). Slike pinner med en sånn type innskrift kan ha vært brukt som merkelapper, da noen av dem kan være formet som en pil med mulighet til å feste den til noe. Andre pinner som ikke hadde en slik form kunne vært inventar i en sekk eller pose for å vise at sekken hadde en eier.

I Trondheim er det også funnet flere slike eieskapspinner. Blant annet en kjevle (N A131) med runeinnskriften funnet på Folkebibliotekstomta: "Þóra á mik ok hon gerði mik. ..." ("Tora eier meg og hun lagde meg"). Ett annet eksempel er en beinnål (N A280) også funnet på Folkebibliotekstomta. Den har dekor på en side og en innskrift på den andre siden:airikr:kerþ isbuti:a:hafi
Eirikr gerði spítu á hafi
Eirik gjorde nålen på havetTonje gerði mik, Årolilja á mik
Dessverre ble posen litt misfarget av noe jeg hadde i den under markedet i Trondheim i 2013. Pyttsann.Posen er håndsydd med lintråd.

 

Tolkning av broderi fra Mammengraven

  • 15.04.2013 - 16:33


For tiden holder jeg på med en tolkning av ett av broderiene som ble funnet i Mammengraven. Mammengraven ligger ved Viborg i Danmark og ble funnet og undersøkt i 1868. Graven tilhørte en veldig rik mann som antageligvis ble begravd vinteren 970 - 971 e. Kr. Med seg i graven fikk han blant annet med seg en kostbar drakt, en praktfull øks med sølvdekor (den såkalte Mammenøksa), sammen med andre praktfulle gjenstander.

Det er usikkert om den døde var kristen eller hedensk. Motivet på den ene øksa kan tolkes både som hedensk og som kristent.


Øksa er dekorert på begge sidene med en stil som kalles Mammenstil (en stil som er oppkalt nettopp etter dette gravfunnet). På den ene siden kan man se et motiv som har blitt tolket som et tre. Dette kan kanskje sees som det kristne livets tre eller det norrøne Yggdrasil. På den andre siden kan man se et dyremotiv, muligens en fugl. Dette har blitt tolket som enten hanen Gyldenkam fra norrøn mytologi eller det kristne fabeldyret Fugl Føniks som er et gjenfødelsessymbol.

I graven ble det funnet større mengder rester etter en fornem mannsdrakt som var fremstilt av eksklusive materialer. Den var svært ødelagt, men må uten tvil ha vært et flott syn da den var ny. Utgravningen ble ikke utført etter dagens standard, og det finnes ingen samtidige opptegninger av funnene. På grunn av dette er det vanskelig å si hva slags funksjon tekstilene hadde.Sannsyneligvis hadde mannen på seg en tunika i ull, det er muligens funnet rester etter en bukse og han skal også ha hatt på seg en ullkappe med pelsfôr.  Drakten som mannen bar var en kostbar drakt som var prydet med purpur og rød silke, samt broderier i rødt og blått. Den fine kvaliteten på utstyret tyder på at den gravlagte muligens tilhørte kretsen rundt kong Harald Blåtand.Tunikaen og kappen var brodert med kompliserte mønstre, disse har blitt tolket som leoparder og andre firfotende dyr, fugler, masker og akantusranker i rødt, blått og gulnyanser. Det ble også funnet brikkevevde bånd i graven. Disse var i lilla ull og lilla silke, med innvevde gull- og sølvtråder.
(kilde: http://natmus.dk/historisk-viden/danmark/oldtid-indtil-aar-1050/vikingetid-800-1050/mammengraven/)

Jeg valgte å tolke et av broderiene som ble funnet i denne graven fordi de er så utrolig flotte. Jeg valgte å brodere et motiv som viser to firbente dyr ( tolket som hjorter eller løver) som står ved et slags tre. Jeg brukte Heather Rose Jones sin side (http://heatherrosejones.com/mammen/) samt noen bøker (husker dessverre ikke tittelen akkurat nå - kommer når jeg finner den igjen) når jeg gjorde denne tolkningen. Jeg valgte å brodere motivet på en plantefarget linpose som jeg bruker til oppbevaring av forskjellige ting på marked.

Jeg har ikke sett på hva slags sting som ble brukt i originalfunnet. Funnene er ganske ødelagt og de bildene som finnes på nett er ikke av beste kvalitet.
Det kommer flere bilder etterhvert.

Nålebundet sokk, første forsøk

  • 30.11.2012 - 13:54


Da er jeg endelig ferdig med min første nålebundne sokk. Jeg er ganske fornøyd selv om den ser litt rar ut, er litt ujevn og har litt hull her og der.
En stor takk til Elise som hjalp meg med å FORSTÅ konseptet med nålebinding når det kommer til å minske og ta inn og sånt. Tror det har vært problemet og grunnen til at jeg ikke har fått til sokker, luer og votter tidligere. Nå blir det nålebinding i hele jula.


Her har jeg nålebundet to-tre runder på hælen allerede. På dette bildet vises det veldig godt at det ble en litt strammere omgang, rundt sjuende runde fra toppen av sokken.Hælen er ferdig. Jeg er fornøyd med å ha fått den til, men den er langt fra perfekt. Men hei, det er første gang jeg har fått til noe annet enn en pulsvarmer, så hurra.Så ble sokken ferdig. Ble egentlig ganske fornøyd med tåa også til første gang å regne, selv om også den har sine feil (jeg beklager, men jeg er og blir perfeksjon).Så var det bare å få til den andre like bra eller bedre xD

 

Broderi: Tolkning av runestein fra Ramsund

  • 26.10.2012 - 20:32


På vikingmarkedet vårt i sommer hadde vi broderingskurs med Rikard Åkesson. Det var veldig morsomt å lære litt om de forskjellige stingene, og litt om forskjellige funn med brodering som er gjort.

 
Dette er prøvestingene jeg gjorde på kurset under markedet. På frihånd tegnet jeg et dyr som er å finne på Kong Haralds stein i Jelling i Danmark. Det er veldig vanskelig å se at det er ett dyr på bildet... Men samma det. Jeg ble bitt av broderingsbasillen, og ville prøve å lage noe skikkelig. Jeg letet litt rundt i alle vikingsakene etter noe å brodere på, og fant til slutt ut at en av linposene mine måtte være perfekt til nettopp dette formålet.

Jeg begynte å se etter motiv. Det er lettere sagt enn gjort å velge noe fordi det er så utrolig mye fint å ta av. Vikingene brukte masse dekorasjoner og utsmykninger. Både personlige eiendeler, redskaper, våpen og beskyttelse, inventar, interiør, eksteriør og steiner av forskjellige slag var ofte dekorert, og dette kan vi se til når vi vil brodere noe på våre vikingting. Jeg ville prøve noe enkelt siden det var første gangen jeg prøvde på ordentlig. Jeg endte med en runestein fra Ramsund i Sverige som viser historien on Sigurd Dragedreper. Bildene på denne steinen er veldig stilistiske og dermed lette og etterligne. Man tror at bildene ble hugget inn rundt 1030, og steinen ansees som en av de viktigste steinene som er hugget i runesteinsstilen som kalles profilstil (det vil si at hodene som er på endene av runebåndene sees i profil), og den kan sammenlignes med ringerikestilen. Jeg valgte å brodere kun ett lite utsnitt fra steinen, og valget falt på hesten til Regin, Sigurds fosterfar.

(De to bildene over er hentet fra http://en.wikipedia.org/wiki/Sigurd_stones)


--------------------------

I tillegg til bilder har steinen også en runeinnskrift:

siriþr : kiarþi : bur : þosi : muþiR : alriks : tutiR :
urms : fur salu : hulmkirs : faþur : sukruþar buata sis


Sigriðr gærði bro þasi, moðiR Alriks, dottiR Orms,
for salu HolmgæiRs, faður SigrøðaR, boanda sins


"Sigríðr, Alríkrs mor, Ormrs datter, lagde denne brua
for Holmgeirrs sjel, far til Sigrøðr, hennes husbond"

--------------------------Slik ble resultatet. Det ble litt mer My Little Pony-versjon enn jeg hadde tenkt, men syns egentlig den ble helt grei. Iallefall til å være første gang.Det er mye som ikke stemmer med denne hesten i forhold til originalen (nakken er for smal, føttene litt for lange/kroppen litt for kort). Den har ikke fått øyne og munn enda, og detaljene på halen er ikke ferdige.
 

Plantefarging, 12. mai 2012

  • 19.10.2012 - 19:26

 

Den 12. mai hadde vikinglaget et slags plantefargingskurs. Det ble holdt av Rikard.Vi farget med krapprot.
Dette er det første badet. Det ble kjempefin rødfarge.Sunniva farget et sjal som var grått eller blått. Det ble litt mer brunt enn de stoffene som var hvite før farging.Dette var vel det andre fargebadet. Det ble litt mer oransje.
Det ble veldig mye fint.
 

Brikkevevd bånd

  • 24.04.2012 - 14:41Her er det første brikkevevde båndet som ble vellykket som jeg har laget. Det er laget av ullgarn i tre forskjellige farger. Jeg valgte grønn, gul og grå. Det er ett ganske enkelt bånd somlages ved å vri brikkene mot deg fire ganger, så fra deg fire ganger. Dette gjentas hele veien.

Tonje Årolilja Rogersdatter

VelkommenHi and welcome to my blog! My name is Tonje and I am a viking reenactor. In other words, I try to recreate the viking age as close and correct as possible. I make my own historical garments. I convey the daily life of the Viking age together with my viking group, Trondheim vikinglag. We travel all around Europe and visit viking markets. We show cooking and handcraft correct for the viking age period. If you are interested in history, archeology, handcraft of any sorts of food - this is the blog for you! Please feel free to contact me if you have any questions or if you just want to say hi.

Blogg.no reklame

Søk i bloggen

Kategorier

Arkiv

Bloggdesign