hits

Broderi: Tolkning av runestein fra Ramsund

  • 26.10.2012 - 20:32


På vikingmarkedet vårt i sommer hadde vi broderingskurs med Rikard Åkesson. Det var veldig morsomt å lære litt om de forskjellige stingene, og litt om forskjellige funn med brodering som er gjort.

 
Dette er prøvestingene jeg gjorde på kurset under markedet. På frihånd tegnet jeg et dyr som er å finne på Kong Haralds stein i Jelling i Danmark. Det er veldig vanskelig å se at det er ett dyr på bildet... Men samma det. Jeg ble bitt av broderingsbasillen, og ville prøve å lage noe skikkelig. Jeg letet litt rundt i alle vikingsakene etter noe å brodere på, og fant til slutt ut at en av linposene mine måtte være perfekt til nettopp dette formålet.

Jeg begynte å se etter motiv. Det er lettere sagt enn gjort å velge noe fordi det er så utrolig mye fint å ta av. Vikingene brukte masse dekorasjoner og utsmykninger. Både personlige eiendeler, redskaper, våpen og beskyttelse, inventar, interiør, eksteriør og steiner av forskjellige slag var ofte dekorert, og dette kan vi se til når vi vil brodere noe på våre vikingting. Jeg ville prøve noe enkelt siden det var første gangen jeg prøvde på ordentlig. Jeg endte med en runestein fra Ramsund i Sverige som viser historien on Sigurd Dragedreper. Bildene på denne steinen er veldig stilistiske og dermed lette og etterligne. Man tror at bildene ble hugget inn rundt 1030, og steinen ansees som en av de viktigste steinene som er hugget i runesteinsstilen som kalles profilstil (det vil si at hodene som er på endene av runebåndene sees i profil), og den kan sammenlignes med ringerikestilen. Jeg valgte å brodere kun ett lite utsnitt fra steinen, og valget falt på hesten til Regin, Sigurds fosterfar.

(De to bildene over er hentet fra http://en.wikipedia.org/wiki/Sigurd_stones)


--------------------------

I tillegg til bilder har steinen også en runeinnskrift:

siriþr : kiarþi : bur : þosi : muþiR : alriks : tutiR :
urms : fur salu : hulmkirs : faþur : sukruþar buata sis


Sigriðr gærði bro þasi, moðiR Alriks, dottiR Orms,
for salu HolmgæiRs, faður SigrøðaR, boanda sins


"Sigríðr, Alríkrs mor, Ormrs datter, lagde denne brua
for Holmgeirrs sjel, far til Sigrøðr, hennes husbond"

--------------------------Slik ble resultatet. Det ble litt mer My Little Pony-versjon enn jeg hadde tenkt, men syns egentlig den ble helt grei. Iallefall til å være første gang.Det er mye som ikke stemmer med denne hesten i forhold til originalen (nakken er for smal, føttene litt for lange/kroppen litt for kort). Den har ikke fått øyne og munn enda, og detaljene på halen er ikke ferdige.
 

Ny jakke i ull

  • 26.10.2012 - 17:59


Jeg har kjøpt meg en ny jakke i ull. Det er Brit Elin som har sydd den. Jakken er jo selvfølgelig aller finest når jeg har den på, men det er veldig vanskelig å ta fine bilder av den når den er på fotografen, så dere får til dags dato nøye dere med disse bildene av jakken.
(Beklager kleshengeren, men det var eneste måte å få den til å holde seg oppe...) 


Jakken har stor vidde så stoffet faller veldig fint når den er på.Syns vevingen og fargene i stoffet er kjempefint.

 Detaljebilder av sømmene. 


 
Jakken er kantet med fint råsilke nederst på ermene og i halsen.Utringningen i halsen er kjempepen. Jakken skal sitte utenpå en selekjole, og skålspenner og eventuelle perlekjeder skal være på utsiden av jakken.

For å lukke jakken bruker jeg en treflikket spenne i bronse. Slike type spenner er ganske vanlige funn fra vikingtid. Originalen som spenna mi er laget etter er funnet i Norge og dekorasjonene på spenna er i såkalt borrestil. Jeg har den kjøpt hos Viking Kristall (http://www.vikingkristall.com/)


 

Ting jeg kjøpte på Trondheim vikingmarked, 2012

  • 26.10.2012 - 17:21


På vårt vikingmarkedet i Djupvika på Lade i år var det særdeles mange vikinger med flotte og interessante boder hvor man kunne kjøpe utrolig mye fint. Og kjøpte, ja, det gjorde jeg. Det tok ganske lang tid før jeg orket å samle sammen alle tingene, fotografere dem og legge dem ut bildene på bloggen, men nå hadde jeg altså litt tid til overs. Her er tingene som ble med meg hjem etter markedet i Djupvika.

 
Da jeg og Ingrid var i på vikingmarkedet i Ribe, møtte vi Helmut Studer fra Tyskland som lager flotte krukker, skåler og slikt i keramikk. Jeg ble forelsket i denne vannkrukken, og hadde egentlig tenkt å kjøpe den i Ribe, men så skulle vi jo ta fly hjem igjen (og hadde i utgangspunktet med oss litt for mye), så jeg bestemte meg til å vente med kjøpet til han kom og besøkte oss i Trondheim. Jeg er kjempefornøyd med denne. Det er mye som er tungvindt på marked, og det å hente seg vann flere ganger om dagen er en av tingene. Med denne vannkrukken trenger man bare å gå en eller to ganger.

Helmut lager keramikken sin basert på keramikkfunn hovedsaklig fra Tyskland. Nå begynner det jo å bli en stund siden markedet vårt, så jeg husker ikke heeelt hvor i Tyskland Helmut sa at originalen til akkurat denne krukka var fra. Dessverre husker jeg ikke helt når originalen er fra heller. Noen som vet?
 


Denne lille koppen i keramikk fikk jeg av Maggie Kocher som takk for hjelpen med å ordne noen ting for henne. Maggie lager også nydelige keramikkgjenstander, og slik som Helmut, baserer hun seg på arkeologiske funn. Jeg husker ikke hvor originalen til akkurat den er funnet, dessverre.


 
Da vi var på vikingmarkedet på Herøy, laget Raino noen kjempefine varianter av en skje som er funnet her i Trondheim (Folkebibliotekstomta). Jeg bestilte en sporenstreks, og den ble ferdig i løpet av vårt marked.Detaljer fra nederst på skaftet.Detaljer fra øverst på skaftet. Raino, du er så flink.


 
Originalen ble laget av bein, og er datert til perioden 1075-1150. For ekstra interesserte så har gjenstanden tilvekstnummer N93241 og er fra lag FU 433. Skjeen ligger idag utstilt på Folkebiblioteket i Trondheim. Det er skjeen i midten jeg har en tolkning av. Beklager at bildet er ganske dårlig. Det ble tatt en gang jeg var på tur igjennom biblioteret og kun hadde mobilkamera med meg.


 
Tegning fra en bok jeg ikke husker navnet på i farten. Skal sjekke det ut og komme tilbake med tittelen senere. Uansett, her ser dere mønsteret mye bedre enn på forrige bilde. Det er skjeen til høyre det gjelder.Jeg kjøpte meg en øse av Mirek Talik fra Polen. Jeg kjøpte en jerngryte av han også, men den glemte jeg å ta bilde av så bilde kommer senere. Jeg laget meg suppe i gryta og kom på at det var nødvendig med øse så da ble det det òg. Tror ikke denne er basert på noe spesielt funn. Den ser veldig østeuropeisk ut så kanskje det bare er en standard øse, og det er jo helt greit det og.Denne lykten kjøpte jeg faktisk også hos Mirek. Det var flere som solgte slike, men valget falt til slutt på denne da den var mer praktisk og så mer autentisk ut. Pinnen du ser øverst på lykten er for å løfte opp den delen hvor lyset skal stå slik at det blir lettere og ta ut/sette inn nytt lys. Jeg er litt usikker, men jeg tror denne typen lykt ble funnet i Osebergskipet (eller kanskje den er funnet flere steder?). Rett gjerne på meg om det er feil, eller om du har tilleggsinformasjon.Kjøpte meg enda en liten saks da den andre er veldig sløv. Husker dessverre ikke hvor jeg kjøpte den.Denne kjøpte jeg faktisk ikke på markedet i Trondheim, men jeg kjøpte den av noen dansker mens jeg var i Ribe. Problemet var bare at jeg glemte den igjen i Ribe, og Götz var snill nok til å ta den med til meg istedet for å kaste den... Ja, du skal faktisk være forsiktig med å glemme igjen rustne, dårlige sakser i teltet til en sme...Denne ble kjøpt på markedet av min kjære Øyvind og jeg fikk den i bursdagsgave. Det er Scot King som har laget den.Detaljer av låsen på veska. 
Mer detaljer av låsen.Dette plantefargede silkesjalet fikk jeg av Polle Widmaier fordi jeg og Siv hentet vann til plantefarging i den store kobberkjelen hennes hver morgen. Ikke nok med det, vi fikk også lov til å kaste noe stoff oppi det ene vaid- eller indigo-badet hennes (husker ikke hva hun farget med... Ingrid, vet du?). Jeg puttet oppi hetta mi som jeg hadde farget i ett andregangsbad med krapp tidligere i vår. Før jeg puttet den oppi badet til Polle, hadde den en lakserosa farge, og resultatet ble slik...Verdens nydeligste blåfarge.Medeltidsmode (http://www.medeltidsmode.se/) var tilstede under markedet, og de solgte mange fine tekstiler. Jeg kjøpte med meg noen meter at dette ullstoffet, såkalt råvev.Jeg kjøpte også noen meter av dette stoffet. Det er vevd i to farger, beige og naturhvitt.Disse nålebundne vottene kjøpte jeg av Helena Vasiljev fra Jämtland (Österhus vänner).
 
Dette armbåndet kjøpte jeg av Burr/Ormslingan/Historiska fynd (http://www.historiskafynd.se/) fra Sverige. Jeg har ingen anelse om dette er basert på arkeologiske funn eller ikke, men det tror jeg det er. Jeg glemte helt å spørre.Dette armbåndet ble også kjøpt hos Burr/Ormslingan/Historiska fynd.Disse øredobbene ble strengt tatt ikke kjøpt på årets marked, men på Olavsfestdagene. Disse ble også kjøpt hos Historiska fynd.Dette anhenget ble også kjøpt under årets Olavsfestdager. Det er laget av bronse og bergkrystall. Det er basert på funn gjort i Visby på Gotland i Sverige. Det ble funnet rundt 20 slike krystaller i Visby. Ellers i Sverige er det funnet noen i Eketorp og noen i Sigtuna. Det er også blitt funnet sju i Finland, en i Estland, seks i Lettland, en i Litauen og ett flertal i Danmark. Det er ikke funnet en eneste en i Norge. Noen av krystallene kan sees på Gotlands museum i Visby, mens noen er å finne i Nationalmuseumet i Stockholm.Jeg er usikker på hvor stor originalfunnene var, men de laget i dagi mange forskjellige størrelser, men dette anhenget er ganske liten, selve krystallen er 1 cm bred.

 
Nærbilde av detaljene (tatt med makro-objektiv). Hvert kryss er 1 mm bredt.Disse bjellene kjøpte jeg av Kjell Braaten på markedet vårt. Han solgte musikkinstrumenter av forskjellige slag. Bjellene er basert på funn fra Oseberg.Vikinglaget har fått laget noen flotte medlemssmykker. Disse blir delt ut til noen "spesielt utvalgte" hvert år, og det er visse kriterier for å få dette smykket. Vi hadde en meget høytidelig smykkesermoni under markedet. Det var veldig koselig og rørende fordi det ble sagt noe fint om alle som fikk smykke. De som var med helt på starten, på innvielsesfesten til vikinglaget, fikk også ett smykke. Det var litt enklere og litt mindre forseggjort, men fremdeles utrolig kult så jeg vil vise dere det òg...Alle smykkene ble laget av ett reinsdyrshorn, så symbolikken er sterkt tilstedeværende. Ingrid og Siv, som laget smykkene, dekorerte hvert enkelt smykke for hånd. På fremsiden er det to runer, en t og en v, for Trondheim vikinglag. På baksiden står årstallet.


 

Trondheim vikingmarked, 2012

  • 20.10.2012 - 00:40

Endelig var det klart for vikingmarked i Djupvika på Lade i Trondheim igjen, og som vi gledet oss.


Vi var så heldige med været.
Vikverier kom for å vise oss litt slåssing og kamp.Polle Widmaiers telt, fullt av fargerike tekstiler og garn. Hun demonstrerte plantefarging. Hun hadde masse fine tekstiler til salgs.

Vi hadde tidenes beste herold. Han ropte ut alle tingene som skulle skje.Skvalthr spilte for oss. Ingrid var med dem og sang.Jeg og Jeannie danset.Jeg pynta meg litt med blomsterkrans før vi hadde en smykkesermoni i vikinglaget.Beate shopper.Honning med alle verdens smaker, omtrent.Mirek Talik hadde med seg to ildere. De var skikkelig kosete.

Noen som hadde fanget fisk, men ikke rukket å spise den opp? 
Circus Activeties viste oss stilige kunster med flammer og poi.


Se så mange som kom og besøkte oss!!Flotte Geeske Kruseman.


Sindre fortalte historier fra norrøn mytologi for barna som var på markedet.Trondheim vikinglags salgstelt.Raino prøver seg ved smia.
Götz Breitenbücher og Scot King diskuterer noe veldig smart og sofistikert, ser det ut som.
Scot lager forøvrig flotte skinnprodukter, hovedsaklig vesker. Han reiser sammen med Maggie Kocher. Hun lager keramikk.Wojtek og hans yngste sønn.Skåne Elag viste kampkunst.Utpå kvelden var det tid for gilde, og det måtte dekkes bord og pyntes.

Helstekt gris som hadde hengt over varmen hele dagen.God stemning under gildet.Høvdingen ønsker velkommen til gilde og takker for flott marked. ... og er veldig glad.
Maten på gildet var sinnssykt god! Sunniva og hennes kjøkkengjeng er guder når det kommer til mat.

Under gildet skulle det deles ut noen priser. Siri og Rikard var prisutdelere.Greg fikk pris for beste og mest autentiske bod.


Burr fikk pris for beste antrekk.
Skafti fikk pris for å skape god stemning. Premien var karsk.Markedets beste rumpe skulle kåres... Ingrid skulle bedømme rumpene som var med i konkurransen.
Mitt vakre glass.Så skulle høvdingen hedres. Møre frie vikinger, her representert av Skafti og Arve, hadde med gave og vakre ord til Ingrid..
Ja, man KAN faktisk se j....vlig bra ut når man tar oppvasken...Og jadda, vi poserer! Me likes.
Vikverier gjør seg klar for dagens kamp.Er Odd Arve litt sliten?Skafti og Helene.
Skjold smir.


 
Helmut Studer solgte vakre keramikkvarer.Trenger ikke nevne denne mannens navn... Eller hva, jenter? Jo, jeg må - Juuustiiin.
Han vant den årlige "blaut boinnbrok"-konkurransen og får heder og ære.Wojtek og Merta sitt telt. De hadde med seg barna og Katarzyna. Götz er på besøk i teltet.Hans Gunnar er blid som alltid. Kaffekoking på smie?Vakre Hanna.Greg og hans vakre smykker. 
Kjell, Jeannie og Ruben. 
Skvalthr - Justin, Benny, Gustav og Kjell.

TUSEN TAKK FOR SOMMERENS BESTE OPPLEVELSE.
Klisje, men jeg er faktsik glad i dere alle.

Vikingmarked på Herøy, 2012

  • 19.10.2012 - 22:17

Jeg, Ingrid, Rikard, Even, Brit Elin, Marthe, Elise og Raino dro sammen til Herøy for å være med på markedet som ble arrangert der.

Vi kom frem kjempesent ,og det var iskaldt så jeg sov ikke noe den første natta. Istedet utforsket jeg området vi var på. Det  var et veldig interessant område med lang historie. Jeg snakket med en lokal historiker mens vi var der og han kunne fortelle meg ganske mye om området. Blant annet kunne han fortelle at da Jomsvikingene var nordenfor Stad i 986, la de til havn ved Herøy fordi det var en god havn å legge til. Også kong Olav Haraldson lå ved Herøy med skipene sine i 1027. Visstnok  møtte han Karl Mørske som skal ha tilbudt seg å være kongens mann og dra til Færøyene og kreve inn skatt for kongen. Kong Sverre Sigurdson skal også ha vært på Herøy. På slutten av 1100-tallet var han på vei sørover og da var han innom Herøy. Kong Magnus Håkonson var der i 1263 og erkebiskop Aslak Bolt var på besøk i 1433. Da skal det ha vært holdt møte for stormennene i den såkalte gildestova på øya. Det finnes merker i berge overfor der markedet blir holdt som kan stamme fra Aslak Bolt besøk. De kan være Aslak Bolts eget merke. Dessuten druknet Fru Ingerd til Austrått like utenfor Herøy i 1555 sammen med sin datter, Lucie, ett barnebarn og en tjenestepike .

Nok historie.


Det står en kirkeruin like nedenfor markedsområdet. Deler er fra 1800-tallet, mens noe er fra 1100-1200-tallet.

Jeg fant en innskrift på innsiden av ruinen.


 
Det var utrolig idyllisk på Herøy.
 
Marthe, Elise og Brit Elin sitter i teltet. De hadde med seg masse fint som de solgte.

De hadde ett lite vikingskip. Det var mulig å få være med å ro båten og det ville jeg og Brit Elin.Det var fine detaljer på båten. Tror hvert årehull hadde forskjellige symboler og tegn.

Veldig fornøyd med roturen. Det var veldig artig å få ro en vikingbåt.Så var det gilde. Det var herlig laks, rotgrønnsaksmos og noe greier. Det var kjempegodt. Det var Margit Yndestad som stod for maten.
Laukr skulle opptre og Brit Elin er klar med tromma.Skafti.Arve i sitt teltTror Raino og Marthe er litt slitne på dette bildet.


Takk for ett utrolig trivelig marked. Sees neste år?

 

Familiedag på Steinvikholm, 2012

  • 19.10.2012 - 20:57


Fortidsminneforeningen, Den trønderske avdeling arrangerer hvert år Familiedag på Steinvikholm. I år var vikinglaget representert. Vi demontrerte litt forskjellige håndverkstyper (plantefarging, nålebinding, søm, lærarbeid, og så videre). Sunniva holdt matquiz, samt at vi sang litt for de som ville høre på.


Ingrid fyrte opp bålet og satte i gang plantefargingen.

Sunniva hadde med telt og bord. Hun hadde også med masse småting som folk kunne se på. Hun hadde også laget en morsom matquiz.Detaljer fra bordet.Brit Elin med sine vakre brikkevevde bånd.Bispeliden var også tilstede. Her sitter Helge og slapper av før det store slaget.

 

Plantefarging, 12. mai 2012

  • 19.10.2012 - 19:26

 

Den 12. mai hadde vikinglaget et slags plantefargingskurs. Det ble holdt av Rikard.Vi farget med krapprot.
Dette er det første badet. Det ble kjempefin rødfarge.Sunniva farget et sjal som var grått eller blått. Det ble litt mer brunt enn de stoffene som var hvite før farging.Dette var vel det andre fargebadet. Det ble litt mer oransje.
Det ble veldig mye fint.
 

Vikingmarked i Ribe, Danmark, 2012

  • 19.10.2012 - 18:24

Jeg og Ingrid Galadriel ble invitert til vikingmarkedet i Ribe i Danmark som fant sted i starten av mai. Det var kjempeartig å bli invitert og å få muligheten til å dra dit, og vi gledet oss masse. Jeg gledet meg spesielt mye fordi jeg visste hvor gammel og fin Ribe by er, og Ingrid gledet seg nok ekstra mye fordi vi kom til å få møte en del av de som skulle komme på vårt marked.


Det var en flott solnedgang da vi landet på Billund flyplass på kvelden. Vi kjørte videre fra Billund til Ribe i taxi. lol.Vi kom frem til markedet etter at det hadde blitt mørkt så det var et fantastisk syn som ventet oss da vi våknet. Vi bodde i det teltet som er helt til venstre i bildet.


 
Vi kledde på oss og spiste frokost på vikingvis - altså den beste måten.


 
Etter frokosten måtte vi jo sjekke ut bodene og salgsvarene som var tilgjengelig på markedet. Og så måtte vi jo ta litt bilder.Det var så mye fint på dette markedet. I teltet til Tomek Banasiak og hans Kasia kunne du få kjøpt glass basert på funn, perler, nålebundne sokker, luer og votter, pledd, lykter, bøtter. Det meste, rett og slett.Det var veldig idyllisk på området. De hadde flere faste hus som stod der året rundt. De hadde også masse husdyr som bor på området året rundt.

Etter en lang dag ute på fart rundt omkring på markedet måtte fruene vende snuten tilbake til heimen. Det var på tide å lage middag.Middagen forbredes.


 
Vikingtids kleskap/garderobe.Etter middagen gikk vi enda en runde rundt på museumsområdet. Dette er langhuset.De hadde også satt opp en runestein. Er ganske sikker på at det er en rekonstruksjon, men er usikker på hvilken stein det er.Så ble det kvelden.På Ribe vikingsenter har de falker. De brukes til å vise hvordan folk drev med fangst med falk før i tiden. Det var så mye folk på alle showene så vi klarte ikke se noen ting, men vi var så heldige at han kom innom teltet vårt en av dagene. Så vi fikk ta en titt på den vakre fuglen.

Ribe vikingsenters egen falketrener. Det er han som har ansvaret for falkene på museet. Etter at vi hadde vært der ble det forresten født tre nye falker, og han var stolt far ^^ Ingrid fant plantefarget stoff og garn.Fine folk. Han gikk rundt på markedet etterfulgt av fire damer - veldig morsomt.


Tusen takk for at vi fikk komme til det flotte markedet deres i Ribe. Håper på å kunne komme tilbake neste år.


Hjemme igjen


Jeg kjøpte meg dette drikkebegeret  av Tomek Banasiak og hans Katarzyna . Det er basert på et av funnene gjort i Birka.Og dette fatet som er en forenklet versjon av ett av fatene fra Osebergfunnet + en treskje.Jeg kjøpte også dette vakre diamantkyperte linstoffet. Jeg har ingen anelse hva jeg skal bruke det til. Forslag mottas med takk.Dette kruset fikk jeg. Liker det så godt.


Jeg kjøpte meg også en del perler. Perlene på det tredje bildet er basert på funn gjort i Ribe by, mens de på det femte bilde er fra Polen.Midtvintersblot hos Österhus vänner, 2012

  • 19.10.2012 - 16:53

Trondheim vikinglag ble invitert til å delta på midtvintersblot sammen med Österhus Vänner i Jämtland. Her skulle det være både leker, konkurranser, blot og gilde. Det var veldig kaldt, helt ned til 35 minusgrader, men vi hadde det veldig morsomt allikevel.
Vi kom frem til plassen vi skulle bo langt utpå på kvelden. Vi kjente hvor kaldt det var, og neste morgen kunne vi også se hvor kaldt det var. Det var vakre frostroser på vinduet da vi våknet.Etter frokost og morgenstell begynte vi ferden mot langhuset hvor vi skulle være resten av dagen og kvelden. På grunn av kulden ble vi alle seende ut som vinterprinsesser. Hahahaa. Iallefall så ser Brit Elin ut som en.For å komme oss over til øya som langhuset lå på, måtte vi ta en isferge som gikk døgnet rundt sånn at ikke isen skulle fryse helt til. 
Langhuset lå helt uforstyrret i en skog for seg selv.


 
De hadde laget seg skilt - "Østerhus".

De hadde ordnet det kjemeflott på området rundt langhuset, de hadde til og med et eget toalett... eller utedass heter det kanskje. Det var utrolig koselig inne i det flotte langhuset som de hadde bygget opp ute på øyen.
Tusen takk for invitasjonen, vi kommer tilbake neste år.
 

Tonje Årolilja Rogersdatter

VelkommenHi and welcome to my blog! My name is Tonje and I am a viking reenactor. In other words, I try to recreate the viking age as close and correct as possible. I make my own historical garments. I convey the daily life of the Viking age together with my viking group, Trondheim vikinglag. We travel all around Europe and visit viking markets. We show cooking and handcraft correct for the viking age period. If you are interested in history, archeology, handcraft of any sorts of food - this is the blog for you! Please feel free to contact me if you have any questions or if you just want to say hi.

Blogg.no reklame

Søk i bloggen

Kategorier

Arkiv

Bloggdesign