hits

Vinterkledd viking

  • 17.02.2014 - 13:23
 

Vikingleker og midtvintersblot hos Österhus vänner, 2014

  • 17.02.2014 - 12:07


Som tradisjonen er, reiser Trondheim vikinglag til Norderön for å kjempe om heder og ære, vinne vandrepokalen og delta på midtvintersblotet og gilde hos Österhus vänner. For tredje året på rad reiste vi fra Trondheim og til de dype svenske skoger i Jämtland.
Vel fremme ved langhuset på Norderön. Trønderene kom tidlig og var klare til dyst. Mens vi ventet på at svenskene skulle komme og lekene begynne, ble det snøballkrig og fotografering...  


(Bilde: Ingrid Galadriel - http://vikingsnitt.blogg.no/)


(Bilde: Ingrid Galadriel - http://vikingsnitt.blogg.no/)


(Bilde: Ingrid Galadriel - http://vikingsnitt.blogg.no/)


(Bilde: Ingrid Galadriel - http://vikingsnitt.blogg.no/)

Og da alle trodde snøballkrigen var over...
Jeg har dessverre ingen bilder fra selve lekene, derfor har jeg stjålet noen bilder fra Ingrid sin blogg
(http://vikingsnitt.blogg.no/).

Først var det oppvarming som bestod av vedbæring. God innsats, samarbeid, kreativite løsninger, hurtighet og styrke ble bedømt. Det ble uavgjort i første runde. Neste konkurranse gikk ut på å finne en bjelle som dommerne hadde gjemt i snøen ute på isen. Det var om å gjøre og finne bjellen for så å levere den usett til en av dommerne. Norge vant denne runden.

Neste runde var skigåing med pilskyting, øksekasting og spydkasting. Norge fikk uttdelt dårlige ski (må jo skylde på det!) så vi tapte denne runden.

(Bilde: Ingrid Galadriel - http://vikingsnitt.blogg.no/)


(Bilde: Ingrid Galadriel - http://vikingsnitt.blogg.no/)

Deretter var det tautrekking. Norge kjempet hardt, men tapte denne runden også. Vi var glade allikevel.


(Bilde: Ingrid Galadriel - http://vikingsnitt.blogg.no/)

Etter dette skulle det kjempes i høvdingbæring. Her skulle høvdingen bæres og det skulle samles inn vedkubber. Denne runden vant Norge. Før siste runde ledet Norge med ett halvt poeng. Siste runde bestod i å skrive en nidvise om det andre laget. Norge kjørte full improvisering og vant! Vi kunne dermed pakke med oss hornet.


(Bilde: Ingrid Galadriel - http://vikingsnitt.blogg.no/)

Så ble det blot. Vi tok en hårlokk fra de som var med fra Trøndelag, og flettet det sammen til en flette. Denne gav vi i minne for Helena. Deretter var det gilde med de festlighetene det innebærer.
Tusen takk for i år. Vi sees neste år!

 

Nye perler

  • 08.02.2014 - 18:23

I løpet av sommeren har jeg kjøpt en del perler, blant annet fra Kasia og Tomek på Trondheim vikingmarked i 2013. Dermed ble det et nytt, fint perlesmykke.


Perleraden nederst er den nyeste. De andre hadde jeg fra før. Jeg valgte å bytte ut noen av de perlene som ikke hadde helt riktig farge eller som ikke passe inn på andre måter.


De andre perlene er kjøpt litt overalt, blant annet i Danmark (kopier av danske og polske funn). En av mine favoritt er den gulgrønne med gule bånd, kopi av en perle funnet i Rine, kjøpt i Ribe på markedet der.
Anhengene er kjøpt på forskjellige marked rundt omkring. Øverst har jeg en gotlandskule, i midten en berlokk, og nederst en Sheela-na-gig.


Jeg kjøpte noen kurrante perledelere av en venninne. De er helt enkle og veldig greie. Før hadde jeg bare to-tre tråder med perler på, som ble festet i skålspennene. De ble veldig raskt slitte og røk ofte. Har mistet mang en perle på grunn av det. Håper på bedre holdbarhet nå. Jeg fikk også en veldig god og slitestek tråd av Kasia så jeg håper virkelig at min tråd-ryker-perler-forsvinner-tid er over.


Sheela-na-gig'en min som jeg har kjøpt av Stig Nielsen (Viking Kristall), og Osebergbjellene som jeg har kjøpt av Kjell Øyvind Braaten (aka Kelly).

Linpose med broderi

  • 04.02.2014 - 18:27

Det har gått en stund siden forrige post, men det betyr ikke at det ikke har skjedd noe på denne fronten.


Linpose med broderi
I sommer laget jeg en linpose som jeg broderte med et lite og enkelt broderi. Jeg valgte å brodere inn en teksten "Tonje gerði mik, Årolilja á mik" eller "Tonje lagde meg, Årolilja eier meg" (og legg merke til skrivefeilen...) på moderne norsk. Inspirasjoen kommer fra innskrifter funnet på runepinner i for eksempel bygrunnen i Trondheim og i Bergen. Eksempler på sånne typer runeinnskrifter er slik som på runepinnen (gjenstandsnummer N 293), funnet på Bryggen i Bergen: "Þórir á mik..." ("Tore eier meg") eller slik som på runepinnen (gjenstandsnummer N 675), funnet i Nordre Søstergården på Bryggen i Bergen: "Einarr á mik" ("Einar eier meg"). Slike pinner med en sånn type innskrift kan ha vært brukt som merkelapper, da noen av dem kan være formet som en pil med mulighet til å feste den til noe. Andre pinner som ikke hadde en slik form kunne vært inventar i en sekk eller pose for å vise at sekken hadde en eier.

I Trondheim er det også funnet flere slike eieskapspinner. Blant annet en kjevle (N A131) med runeinnskriften funnet på Folkebibliotekstomta: "Þóra á mik ok hon gerði mik. ..." ("Tora eier meg og hun lagde meg"). Ett annet eksempel er en beinnål (N A280) også funnet på Folkebibliotekstomta. Den har dekor på en side og en innskrift på den andre siden:airikr:kerþ isbuti:a:hafi
Eirikr gerði spítu á hafi
Eirik gjorde nålen på havetTonje gerði mik, Årolilja á mik
Dessverre ble posen litt misfarget av noe jeg hadde i den under markedet i Trondheim i 2013. Pyttsann.Posen er håndsydd med lintråd.

 

Tonje Årolilja Rogersdatter

VelkommenHi and welcome to my blog! My name is Tonje and I am a viking reenactor. In other words, I try to recreate the viking age as close and correct as possible. I make my own historical garments. I convey the daily life of the Viking age together with my viking group, Trondheim vikinglag. We travel all around Europe and visit viking markets. We show cooking and handcraft correct for the viking age period. If you are interested in history, archeology, handcraft of any sorts of food - this is the blog for you! Please feel free to contact me if you have any questions or if you just want to say hi.

Blogg.no reklame

Søk i bloggen

Kategorier

Arkiv

Bloggdesign