hits

Nålebinding, finsk sting

  • 26.12.2015 - 14:04

Hei igjen! Det er atter en gang blitt lenge siden forrige innlegg, men her kommer altså ett om nålebinding.

Nå har det jo blitt vinter og det er mer enn på tide å komme i gang med neste sesongs forberedelser. Jeg har ikke ork til å begynne med noe stort prosjekt akkurat nå og derfor tenkte jeg at nålebinding var tingen. Jeg har egentlig aldri blitt noen superflink nålebinder, men jeg har da fått til noe (noen pulsvarmere, et påbegynt sjal, ett par-tre sokker og et par rare og litt politisk ukorrekte votter). Nå har jeg imidlertid blitt lei av det stinget jeg alltid ender opp med å bruke. Jeg har funnet ut at det er det som kalles Mammen-stinget. Om man skal lage sokker eller votter blir det ikke så tett som jeg skulle ønsket. Selvfølgelig har dette litt med typen garn man bruker å gjøre også, men nå snakker jeg sånn generelt.

Jeg bestemte meg tidligere i høst for at jeg ville lære meg ett nytt og bedre sting. Med nytt mener jeg for meg nytt, men i historisk sammenheng gammelt sting. Med bedre mener jeg ett sting som gjør produktet tykker og maskene/stingene tettere. Jeg ville lære meg ett sting som er basert på funn fra vikingtid, som gjør produktet tett og godt og som er forholdsvis enkelt å lære.

For en god stund siden fant jeg en flott, finsk dame som heter Sanna-Mari Pihlajapiha (Neulakintaat) på YouTube som viser hvordan man nålebinder. Hun viser hvordan man nålebinder med forskjellige typer sting, blant annet hvordan man nålebinder med ett finsk sting. Damen har også en hjemmeside som du kan se her. Her beskriver hun mange forskjellige typer sting, som hun har delt opp i tre kategorier (de finske typene, de russiske typene og såkalte vridde sting). Hvert sting er flott beskrevet og med henvisning til videoer. Jeg har alltid likt finsk og russisk nålebinding så jeg bestemte meg for et finsk sting, såkalt F2 2+2, eller UUOO/UUOOO. Her kan du se hvordan hun gjør stinget.

Her er noen bilder av hvordan jeg gjør. Beklager dårlige bilder, men jeg var nødt til å ta bilder med mobilen min.


Det blir ett veldig fint og tett mønster.


Jeg har to løkker rundt tommelen.


Jeg tar en ny løkke og så en gammel foran, deretter to gamle bak.


Litt om nålebinding
Nålebinding er en gammel håndverksteknikk hvor man bruker en nål og ofte tommelen som redskaper. Denne teknikken ble og blir brukt over store deler av verden. Et av de eldste funnene man vet om er fra en grotte i Israel, datert til rundt 6500 før Kristus (om jeg ikke tar helt feil). Det har også blitt funnet rester etter nålebinding i Egypt, Kina, i Sør-Amerika og selvfølgelig i Europa. Det er funnet votter blant annet på Island og i Norge, og det er funnet rester etter nålebinding blant annet i København og i Mammen i Danmark, York i England og Eura i Finland. I en kvinnegrav i Eura fant man et par votter nålebundet i rødt, blått og gult garn. Dette er det eldste funnet av nålebindingsfragment i Finland. I følge Krista Vajantos master-oppgave om funnet ser det ut til at vottene er nålebundet med stinget kalt 2+2 eller UUOO/UUOOO. Krista Vajantos master-oppgave kan du lese/se her. Dessverre er den på finsk, men bildene er fine og man kan jo forstå noe.

Det er altså dette stinget fra Eura-funnet jeg har begynt å nålebinde med nå. Og nå som jeg har begynt med et funn fra Eura så kunne det kanskje vært gøy å lage noe mer. Klærne er jo ganske spesielle og annerledes. Vi får se hva som blir neste prosjekt. Akkurat nå står det ellers litt stille på prosjektfronten.
Følg med!

Tonje Årolilja Rogersdatter

VelkommenHi and welcome to my blog! My name is Tonje and I am a viking reenactor. In other words, I try to recreate the viking age as close and correct as possible. I make my own historical garments. I convey the daily life of the Viking age together with my viking group, Trondheim vikinglag. We travel all around Europe and visit viking markets. We show cooking and handcraft correct for the viking age period. If you are interested in history, archeology, handcraft of any sorts of food - this is the blog for you! Please feel free to contact me if you have any questions or if you just want to say hi.

Blogg.no reklame

Søk i bloggen

Kategorier

Arkiv

Bloggdesign