hits

Nye sko, basert på funn fra York

  • 27.06.2014 - 20:30


Jeg har lenge hatt behov for nye sko. Da de jeg har hatt til nå omtrent går i oppløsning bare jeg ser på dem, ja, da var det virkelig på høy tid å skaffe seg nye sko. Under Trondheim vikingmarked var jeg egentlig ikke på utkikk, men da jeg den siste dagen plutselig fikk øye på ett par fine, små skinnsko, så måtte jeg jo prøve dem, sånn i tilfelle de skulle passe. Og det gjorde de. Han som hadde laget dem var ikke selv på markedet. Det visste seg å være ett funn fra York, og det er interessant.


Bildet og informasjon er hentet fra www.yorkmuseumstrust.org.uk og www.historyofyork.org.uk.

Slik ser originalskoen ut. Den/de ble funnet i Coney Street i York, og ble antageligvis laget mellom år 866 og år 1066. York Museums Trust kategoriserer dem som "Anglo-Scandinavian" - altså anglo-skandinavisk. Det vil si den perioden i Yorks historie mellom Erik Blodøks død i 954 og normannernes invasjon i 1068. I denne perioden ble York styrt av en engelsk konge, men var fortsatt sterkt påvirket av den kulturen som vikingene hadde tatt med seg over sjøen.


Jeg syns mine sko er ganske lik originalen. Selvfølgelig er det en del småting som er annerledes. Blant annet er flappen litt større og rundere i formen på min, og sømmen over vristen er litt lengre ned på vristen enn på den originale, og så er hempen på siden, hvor man putter inn lærknuten, lengre på den originale. Disse små forskjelligene gjør meg ingenting, for skoen er gjenkjennbar og så lik som kan sies å være "innafor". Dessuten "lyver" bildene litt. De er mer like i virkeligheten.


Nærbilde av det de på engelsk kaller en "toggle" - og det jeg velger å kalle en lærknute.

Da jeg kjøpte skoene satt denne lærknuten motsatt vei i forhold til slik som du ser på bildet over (den biten som stikker ut under flappen, var på oversiden av flappen). Jeg følte at den satt litt dårlig da jeg gikk med dem. Det vil si, den løsnet lett når jeg gikk. Jeg tenkte ikke noe over dette før jeg begynte å se på bilder av den originale skoen. Da oppdaget jeg at den rett og slett var satt i feil vei. Jeg snudde den, og da føles det som om den sitter bedre fast i skoen.Så fornøyd da...


 

Linn Therese Dagsland

27.06.2014 kl.20:35

Fin fredagskveld til deg, skjønne du ❤

Det er ikke ofte jeg legger igjen kommentarer hos folk, men jeg synes du fortjener en aldri så liten tilbakemelding! Jeg er tross alt fast leser av bloggen din, og da tenkte jeg det kunne være fint for deg å vite hvem jeg er, hehe :-)

Like fint hadde det derimot ikke hver om du hadde sett hvem jeg var NÅ, for jeg sitter i skrivende stund med en helt ufattelig reisesyke. Haha, jeg tuller serriøst ikke! Jeg har skrevet - uten å røpe alt for mye - om mine sommerplaner i mitt siste innlegg! Og det tok jammen tid. men hva gjør det vel om det tar tid, så lenge innlegget blir bra til slutt? Du må gjerne sjekke det ut, fine du!

❤Ellers ønsker jeg deg en herlig helg videre!

marlene

27.06.2014 kl.20:41

Gratulerer med nye sko. ❤

Syns de var veldig like orginalen jeg (minus 1000+ år).

De så ut som noen veldig deilige sko å gå med, og super søte.

Ha en fin kveld og en god helg søte deg.

Elsket "danse"bilde av deg (det så litt ut som du var midt i en grasiøs bevegelse) hihi.

Laila MA

01.01.2015 kl.21:11

Utrolig fine. Så flink du er. Dette må det være gøy å drive med :-)

Tonje Årolilja Rogersdatter

03.01.2015 kl.15:01

Laila MA: Hei Laila. Det er ikke jeg som har laget skoene. Men jo, det er utrolig gøy å holde på med levende historie. Man kan forske og lage ting, og ja, leve som de kanskje gjorde den gangen.

Tonje Årolilja Rogersdatter

03.01.2015 kl.15:05

marlene: Takk for det :) Jeg syns også de er nært nok de originale. De er gode å gå med, nesten som å gå barfot <3

Linn

22.09.2015 kl.07:33

Hvem har laget skoen? Er det mulig å bestille skreddersydde sko derfra? Superfine! :)

Tonje Årolilja Rogersdatter

02.10.2015 kl.10:15

Linn: Disse har jeg kjøpt på ett marked. Det er et par som lager disse skoene og mange andre historiske sko. Du finner dem her: http://www.np-historicalshoes.com/home.php?lang=en
Tonje Årolilja Rogersdatter

VelkommenHi and welcome to my blog! My name is Tonje and I am a viking reenactor. In other words, I try to recreate the viking age as close and correct as possible. I make my own historical garments. I convey the daily life of the Viking age together with my viking group, Trondheim vikinglag. We travel all around Europe and visit viking markets. We show cooking and handcraft correct for the viking age period. If you are interested in history, archeology, handcraft of any sorts of food - this is the blog for you! Please feel free to contact me if you have any questions or if you just want to say hi.

Blogg.no reklame

Søk i bloggen

Kategorier

Arkiv

Bloggdesign